Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Totalna laringektomija:

Laringektomija je operativni poseg odstranitve celotnega grla (totalna laringektomija), ali dela grla (parcialna laringektomija), navadno zaradi malignega tumorja grla. S totalno laringektomijo se bolniku v celoti odstrani grlo, bolnik diha skozi odprtino na vratu (stomo) in pot prehranjevanja (po požiralniku) se z operacijo popolnoma loči od dihalne poti.

 

Zakaj je sploh potrebna organiziranost laringektomiranih?

Laringektomija pusti številne posledice tako bolnikom kot tudi njihovim družinskim članom. Ocenjevanje teže posledic je seveda individualno, vendar večina laringektomiranih navaja, da se je najtežje sprijaznila z izgubo govora, ki posebej pri celotni odstranitvi grla, pomeni tudi izgubo glasilk in s tem tudi zmožnosti »normalnega« govornega sporazumevanja za krajši ali daljši čas. Torej laringektomirani onemijo? Vsi že ne.
 

Vendar je tistim, ki ne uspejo zadovoljivo osvojiti nobene od treh metod nadomestnega govora zelo težko. Poskusite pri vsakdanjih opravkih ali z družinskimi člani komunicirati izključno pisno. Nerodno je in tempo je izredno počasen. Žal nadomestni govor s požiralnikom (ezofagalni govor), ki ga slovenska zdravstvena stroka, kot članstvo društva, štejeta za najustrznejšega zahteva veliko vztrajnosti in časa v povprečju več mesecev, v posameznih pa lahko tudi leto ali več. Društvo ne pomaga članom zgolj pri osvajanju tehnik nadomestnega govora, ampak poskuša pospešiti celovito rehabiltacijo laringektomiranih, saj izvaja 9 socialnih programov.


 

Laringektomija pusti številne posledice tako bolnikom kot tudi njihovim družinskim članom.


Govor:


Ocenjevanje teže posledic je seveda  individualno, vendar večina laringektomiranih  navaja, da se je najtežje sprijaznila z izgubo govora, ki posebej pri  celotni odstranitvi grla, pomeni tudi izgubo glasilk in s tem tudi zmožnosti »normalnega« govornega sporazumevanja za krajši ali daljši čas.


Sprememba dihalne poti:


Z operacijo pride do ločitve prebavne in dihalne poti, ki sta sedaj popolnoma ločeni. Prebavna pot je ostala ista medtem, ko se dihalna pot spremenila in skrajšala. Namesto skozi nos ali usta diha laringektomirani skozi odprtino na vratu, traheostomo. Zrak ne potuje skozi nos, zato ni ogret, ne  ovlažen in niti dovolj očiščen. Odvisno od pogojev, laringektomirani pogosto vdihavajo zrak, ki je presuh, premrzel,ni  dovolj očiščen in draži sluznico, ki se na te dražljaje odziva s povečanim izločanjem sluzi. Povečajo se tudi možnosti vnetij dihalnih poti.

Oteženo izkašljevanje:

Pri izkašljevanju mora laringektomirani povečati pritisk v pljučih tako, da si po vdihu z robčkom zatisne dihalno odprtino. V težjih primerih se lahko izkašljevanje olajša s pomočjo zdravil.


Izguba voha:


Laringektomiranim se zelo zmanjša zmožnost voha, ker zaradi  spremenjene dihalne poti, zrak ne potuje več skozi nos in vonjave ne dosežejo vohalnih celic v nosni sluznici.

Poslabšana zmožnost okušanja:
 

Poslabšana zmožnost okušanja seveda  spremlja izgubo voha.

Oteženo dvigovanje bremen:

Ker laringektomirani, pri vzdigovanju bremen ne zmore ustvariti ustreznega pritiska v prsnem košu, je dvigovanje zlasti težjih bremen precej oteženo.


Zakrivanje traheostome:

Zakrivanje dihalne odprtine ni potrebno zgolj iz estetskih razlogov, ampak onemogoča, da bi v sapnik zašel morebitni tujek in hkrati preprečuje izgube vlage.

Laringektomirani se lahko sporazumeva s pomočjo treh metod govora.S pomočjo ezofagalnega govora ( govor s pomočjo požiralnika), govornega aparata in govorne proteze.

1. Ezofagalni govor( Govor s pomočjo požiralnika):

Laringektomirani se nauči posebne tehnika govora s požiralnikom karakteristika takšnega govora so:

- skrajšano trajanje tona na 5-6 sekund, medtem ko zdravih osebah traja med 22-30 sekund
-  znižanje razpona glasu na 3 tone ene oktave medtem ko pri »normalnem« govoru razpon obsega 1 do 3 oktave
- močno zmanjšana jakost glasu, ki pri ezofagalnem govoru obsega 15-20 Db pri zdravih osebah pa do 100 Db

Primer ezofagalnega govora ( za predvajanje prosimo vključite zvočnike):

 

 
00:00

 

2. Govor s pomočjo govorne proteze:

Druga metoda je uporaba govorne proteze.Naredi se preboj med sapnikom in požiralnikom ter vstavi protezo.Primer govora z uporabo govorne proteze ( za predvajanje prosimo vključite zvočnike):

 
00:00

 

3. Govor s pomočjo govornega aparata:

Tretja metoda govora je s pomčjo govornega aparata.

Primer govora spomočjo govornega aparata ( za predvajanje prosimo vključite zvočnike):

 
00:00

Marshall  J.Dugay Ph.D. Emeritus Professor, Communication Disorders State Unversity College at Buffalo, N.Y. je na internetu objavil nasvete iz knjige Edmunda Lauderja v "Samopomoč za laringektomirane".

Prof. dr. Vinko Kambič, svetovno znani strokovnjak  in pobudnik ustanovitve Društva laringektomiranih Slovenije je svetoval laringektomiranim.


Izbor ustrezne govorne metode:


Ker nobena od metod nima odločujoče prednosti, naj bi se kirurg in govorni terapevt že pred operacijo pogovorila z bolnikom in mu razložila vse možnosti govorne rehabilitacije, čeprav pred operacijo še ni možno natančno predvideti katera oblika rehabilitacije bo najprimernejša.

Telesna rehabilitacija:

Bolnik naj se čim prej vrne v domače okolje v katerem je živel pred boleznijo. Sam mora skrbeti za osebno higieno, še posebej nego dihalne odprtine in kanile. Čim prej, ko je mogoče naj se vključi v delovno okolje. Opusti naj razvade kot sta kajenje in pretirano uživanje alkoholnih pijač. Naj se ne izogiba prijateljev in naj ve, da je ponovno polnovreden član družbe. Ponovno naj se posveti konjičkom in telesnim aktivnostim.


Duševna rehabilitacija:


Odstranitev grla prizadene človeka v celoti. Večino bolnikov  najbolj prizadene izguba govora in strah pred širjenjem bolezni, ko se bolnik vrne v domače okolje, je najtežavnejših  prvih nekaj mesecev po operaciji. Takrat pride tudi do nesporazumov v družini. Po pretresu, ki ga je povzročila bolezen, sta oba zakonca bolj občutljiva. Zakonci, ki se jim zdi, da se ne morejo več prilagoditi skupnemu življenju oz. so neprenehoma v nasprotjih, naj čimprej poiščejo strokovno posvetovalno pomoč (klinični psiholog, zakonske posvetovalnice). Verjetno je, da so težave razgalile probleme, ki so tleli dalj časa in nikakor niso nerešljivi, samo potrebno se jim je bolj posvetiti. Dobro razumevanje v družini pomaga bolniku k samozavesti in rehabilitaciji.


 

Medicinski tehnični pripomočki, ki so na voljo laringektomiranemu za uporabo: 

Aspirator

Aspirator

Inhalator

Prenosni inhalator 

Inhalator (močnejši)

Inhalator (močnejši)

Kovinske kanile

  Kanile ( kovinske )

Zaščitne rutke

  Zaščitne rutke

Ščitnik za tuš

  Ščitnik za tuš

Traheofix

  Traheofix

HME filter

HME filter

HME filter (drugi model)

HME filter (drugi model)

Govorni aparat

Govorni aparat

Ščetka za čiščenje kanile

Ščetka za čiščenje kanile

Ogledalo

Ogledalo

Tablica "briši/piši"

Tablica"briši/piši"

Telesno aktivni še naprej – krepitev hrbtnih mišic rok (3. del)

               Avtor: Major Cveto Ivšek

Telesno aktivni še naprej – krepitev mišic rok in ramenskega obroča (2. del)

               Avtor: Major Cveto Ivšek

Telesno aktivni še naprej – moč trebušnih mišic (1. del)

               Avtor: Major Cveto Ivšek

Novosti v nekirurškem zdravljenju raka glave in vratu

               Avtor: Prof. dr. Primož Strojan, dr. med. 

Navodila za nego laringektomirane osebe po odpustu iz bolnišnice

               Avtor: Jožefa Hartman, dipl. med. sestra

Hripavost kot znak bolezni-tudi raka grla in spodnjega žrela

               Avtor: asis. mag. Maja Šereg Bahar, dr.med

Ezofagealni govor in dejavniki, ki vplivajo na njegovo razumljivost

               Avtor: Ana Jarc, prof. defektologije, specialistka klinične logopedije in Nataša Prebil, prof. defektologije – logopedinja

Psihosocialna rehabilitacija bolnikov po laringektomiji in izkušnje za njihove svojce

               Avtor: mag. Petra Bavčar, univ. dipl. psih., spec.klin.psih.

Eno drevce mi je zraslo

               Avtor:  Vojko Potočnik

 
Zahvala posameznikom, podjetjem in organizacijam, ki so v letu 2014 odstopili del dohodnine za financiranje društvenih programov

 

V imenu Društva laringektomiranih Slovenije se zahvaljujem vsem članom, prijateljem in podjetjem, ki so v letu 2014 po 142 čl. Zakona o dohodnini namenili del dohodnine za financiranje programov društva. Prispevki oziroma donacije samo iz  tega naslova presegajo 500 eur. Po našem prepričanju, takšna „pavšalna“ zahvala ne odtehta osebne.

 

DLS se je želelo osebno zahvaliti vsakemu posamezniku vendar, ker je po naši zakonodaji ta podatek davčna tajnost, se lahko zahvalimo le na ta način. Znesek odstopljene dohodnine  je za društvo naše velikosti povsem soliden prispevek, še bolj kot sama višina zneska nas veseli podpora, ki ste jo s tem izkazali  delu društva in nas potrdili v prepričanju, da dejavnost DLS naravnana v pravi smeri. Še enkrat hvala. Vaše podpore bomo veseli tudi v bodoče.

 
 
 
Predsednik Društva laringektomiranih Slovenije:
Ivan  Košak

DLS Iskalec lokacij je namenjen iskanju zdravniških ustanov ( klinike, bolnice in zdravstveni domovi ) in lekaren.

 

Za uporabo iskalnika lokacij se priporoča uporaba spletnega brskalnika Google Chrome

-A A +A
Error | Društvo laringektomiranih Slovenije

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.