Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Govor
 
Kako mu lahko pomagate, da bo ponovno našel dragoceno, začasno izgubljeno sposobnost govora. Preden vam to svetujemo, naj vas predvsem spomnimo, da obstaja več načinov govora. Pomembno dejstvo, ki naj   ga ne bi pozabili je, da se uči govoriti na način, ki mu dovoljuje zadovoljiti njegove govorne potrebe.

Če lahko govori, uspešno uporablja novi način govora in je z njim zadovoljen, potem je cilj govorne rehabilitacije dosežen. Prejšnja trditev "več različnih načinov govora" se nanaša na uporabo govorih aparatov in drugih govornih pripomočkov. Raziskave jasno kažejo, da približno vsaj ena tretjina laringektomiranih nikoli ne razvije zadovoljivega ezofagalnega glasu. Ti lahko spregovorijo le s pomočjo uporabe umetnih govornih pripomočkov. Pri tem je treba hitro dodati, da nezmožnost razvitja ezofagalnega govora najpogosteje  ni posledica njihove krivde. Često  obseg in način kirurške intervencije odločilno vplivata na preostale govorne strukture in s tem na možnost razvoja ezofagalnega govora. Če želi (mora) uporabljati govorni aparat, je zanj zelo pomembno, da mu pokažete, da ga sprejemate kot "sogovornika z govornim aparatom". Ne vlivajte mu občutka, da je "zguba" ker se ne more naučiti ezofagalnega govora. Temu resnično ni tako. Mnogi laringektomirani se tega načina govora ne morejo naučiti bodisi zaradi telesnih, čustvenih ali izobrazbenih razlogov. Da ta dejstva razumete in mu pokažete, da jih tudi sprejemate, je zanj izjemno pomembno. Če se želi naučiti ezofagalnega govora in njegov zdravnik in logoped menita, da je primeren kandidat za tak način govora je prav, da ga opogumite, vendar ne pričakujte, da se bo to zgodilo čez noč. Traja lahko več tednov ali celo mesecev. Njegov glas ne bo ne tako glasen  ne tako melodičen,  kot je bil pred operacijo. To bo praktičen glas, ki mu bo dovoljeval komunikacijo in normalne govorne aktivnosti.

V tem kritičnem času, ko se uči novega načina govora, sta vaše razumevanje in potrpežljivost izjemno pomembna. Ne pozabite dveh čarobnih besed: pohvala in opogumljanje, ki lahko delata čudeže. Izogibajte se predvidevanja njegovih potreb prošenj in celo besed. Mogoče je za vas res lažje, da namesto njega izrečete želeno besedo, vendar je veliko pametneje, da mu pustite možnost, da jo sam izgovori. Za to bo mogoče potreboval več časa vendar vam bo hvaležen za nekaj trenutkov tihega razumevanja. Dajte mu priložnost, da spregovori.

Še ena stvar, ne pretvarjajte se, da ste ga razumeli, če izgovori nekaj, česar res ne razumete. Bodite pošteni. Povejte mu, da ga niste razumeli in ga prosite naj ponovno pove. Če seveda vi slabše slišite boste imeli z razumevanjem težave, ker njegov glas nikoli več ne bo tako glasen, kot je bil pred operacijo. Ne bodite domišljavi ! Preverite svoj sluh pri otologu oziroma audiologu, saj vam slušni aparat lahko precej pomaga. V takšnem položaju ste vi lahko vir težav nerazumevanja in ne on.


 

-A A +A

Error | Društvo laringektomiranih Slovenije

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.