Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadaljujte z običajnimi družabnimi aktivnostmi

 

Samo dejstvo, da je partner prestal operacijo še ne pomeni, da naj zato postane puščavnik. Spodbudite ga naj nadaljuje z družabnim življenjem in se druži s sorodniki in prijatelji kot pred operacijo. Če so prijatelji pravi, jim začasne govorne težave ne bodo pomenile nobene ovire. Ne silite ga v množico ali na velika družabna srečanja dokler zanje ni pripravljen. Včasih je bolje začeti v manjši skupini z nekaj prijatelji in v uspešni komunikaciji si bo pridobil potrebno samozaupanje tudi za večje, bolj pisane družbe. Pogosto srečanja z otroci, zlasti  vnuki,  privedejo do pozitivnih izkušenj in k samozavesti, ki jo potrebuje za ponovno soočenje s svetom. Otroci so čudoviti. Zdravo so radovedni glede prestane operacije, so pošteni, neposredni in niso v zadregi, ko dedek govori z novim glasom, ki jim je celo nekako všeč in ga pogosto radi posnemajo. Njihov popoln sprejem je čudovit doživljaj, ki mu lahko veliko pomaga, da lažje sprejme tudi samega sebe.

Če v vaši bližini obstaja lokalni klub laringektomiranih, ga poskušajte vključiti v njihove dejavnosti. Čudoviti napori ljudi z enako izkušnjo, kot je njegova,  ga bodo nehote vzpodbudili. Če sam ne želi vzpostaviti stika,  lahko telefonirate v klub in "mimogrede se bo oglasil" kak član in ga opogumil.

Čas je pomemben dejavnik, ki dela čudeže za vaju oba. Navadno za partnerja velja, dalj časa ko živi s svojo drugačnostjo, lažje jo prenaša. Doživi nove stvari, uvidi, da niso vse tako zelo slabe in pridobi si novo samozavest in razumevanje samega sebe. Tako kot potrebujemo določen čas, da se privadimo na nova očala, slušni aparat, novo zobno protezo ali celo na novo obleko, potrebujemo čas, da se privadimo na drugo življenje, na drug glas.

Če vidite, da ima resnično velike težave, da zelo težko sprejema novo stvarnost, ga prepričajte, da bo sprejel profesionalno pomoč. Vaš zdravnik ali logoped vam lahko pomagata z imeni in naslovi profesionalnih svetovalcev in specialistov. Ne njemu, ne vam se ni potrebno sramovati če iščeta profesionalno pomoč. Pravzaprav vam je potrebno čestitati. Z nastopom medicinskih težav ste se obrnili na specialista medicine. Zakaj se ne bi pri težavah s prilagoditvijo obrnili na ustreznega strokovnjaka? Za ta korak ga boste morda morali prepričati, saj sam morda stoji preblizu in " zaradi dreves, ne vidi gozda".

 

-A A +A

Error | Društvo laringektomiranih Slovenije

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.